top of page
  • Forfatterens bildeHylja Häninger

Selvomsorg i pandemien

Vi får daglige råd om hvordan vi skal ivareta vår fysiske trygghet. Men hvordan ivaretar vi vår (og andres) mentale helse?

Tider med høyt stress kan få frem både det beste og det verste hos mennesker - det er fantastisk når det får frem det beste, men det er helt naturlig og forståelig når det får frem det verste. Forsøk å være oppmerksom på hvordan du føler og handler på en gitt dag, og vær medfølende med deg selv for de gangene du kanskje ikke er på "ditt beste". Erkjenn at dette også er tilfelle for de rundt deg, og jobb med å ha medfølelse med dem også. Be om unnskyldning.

Hold deg rolig. Prøv å være en kilde til ro for dine kjære, spesielt med de som kan se til deg i denne vanskelige tiden (som barn eller nære partnere). Å bruke teknikker som nærværstrening, meditasjon og pusteteknikker kan være nyttig.

Fokuser på å kontrollere de tingene du kan kontrollere. Det er naturlig å bekymre seg for fremtiden, spesielt når den virker så usikker. Nøkkelen er å ikke "la seg kidnappe" av våre tanker og følelse av angst. Vi kan ikke kontrollere fremtiden, og heller ikke la usikkerhet føre oss til håpløshet. Vi kan bekjempe dette ved å konsentrere oss om hva som er innenfor vår kontroll, hva som fungerer i livet vårt akkurat nå, hva slags drømmer og visjoner du har.


Ikke ignorer eller legg lokk på tankene og følelsene dine. Det er viktig å anerkjenne følelsene våre, og å innse hvor vi står. Det kan være nyttig å nærme seg følelsene som om du var en nysgjerrig forsker - for eksempel legge merke til “Jeg har tanker om å få COVID-19". Etter å ha lagt merke til det, gjør noen øvelser som lar deg bevege deg ut av hodet og tilbake i kroppen din (som dyp pusting, beveg på skuldrene, skyv føttene i bakken, krøll tærne, hopp eller masser føttene), og vær engasjert i de fysiske øvelsene.

Utvikle din egen verktøykasse for omsorg. Den kan se annerledes ut for alle. Mange vellykkede strategier for egenomsorg involverer en sensorisk komponent (berøring, smak, syn, hørsel, lukt), så en god oppgave kan komme opp med minst en ting for hver:

• For berøring, et mykt teppe eller kosedyr. • For smak, en favorittmatbit eller drikke. • For synet, et bilde av kjære eller fra en morsom ferie. • For hørselen, en spilleliste med favorittsangene dine. • For lukt, et duftlys eller andre dufter som gir deg positive assosiasjoner.

Noen ting kan engasjere mer enn én sans, som å ta på en deilig krem ​​(berøring og lukt) eller fargelegging i en fargeleggingsbok (berøring og syn).

Det beste rådet jeg hører for tiden er: Dette vil gå over. Dette er en ny normal, men det er en midlertidig normal. Noen ganger kan det virke som om disse COVID-19 beskyttelsestiltakene vil vare evig - det er en skummel tanke å tenke at vi kanskje alltid må leve slik! Minn deg selv på at det vil ta slutt, selv om vi kanskje ikke har en klar sluttdato. Akkurat som årstidene går hvert år, vil også denne lange COVID-19 sesongen passere.

Inntil da: Finn minst én positiv ting hver dag. Noe som gir deg en følelse av takknemlighet. Mye av det vi hører og ser i disse dager er skummelt og plagsomt. Som min veileder sier: "Finn motsatsen". Det kan være å finne en ting som får deg til å smile, le eller føle deg bra hver dag, for eksempel en morsom YouTube-video, en hjertevarm historie, en sang med en håpefull melding eller en god samtale med en venn. For å doble effekten, del din positivitet med andre - kanskje det lykkelige øyeblikket ditt kan bli til andres lykkelige øyeblikk også!

"Darkness cannot drive out darkness: only light can do that." Martin Luther King Jr.

0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page