top of page
  • Forfatterens bildeHylja Häninger

Feministisk BDSM? Er dét mulig, da?

Oppdatert: 7. des. 2021

Kan BDSM være feministisk, er det egentlig vold mot kvinner, forsterker det kjønnsroller og er underkastelse synonymt med undertrykkelse?


Dette er spørsmål jeg og Aud stiller i dagens episode av Kinkkast. Litt om podkasten:

Podkast Art: Kinkkast med Aud og Hylja

Kinkkast er en podkast som diskuterer det mangfoldige spekteret i seksualiteten med temaer som legning, samtykke og grenser, BDSM, ikke-monogami, porno og mye mer. Gjennom samtaler mellom sexolog og sosionom Aud Jektvik, og den kink conscious sertifiserte uttrykksterapeuten, Hylja Häninger, utforsker podkasten sosial dynamikk og historie, psykologi, sexologi og personlige historier. Men tar også imot gjester.


BDSM: Bondage/disiplin, dominans/underkastelse og sadisme/masochisme Men hva er egentlig feminisme?

Feminisme er en forståelse av at kvinner har lidd former for underordning

eller undertrykkelse på grunn av deres kjønn. Det en forkjempelse av måter å overvinne det for å oppnå et bedre liv for kvinner og menn, i familien og samfunnet.


Undertrykkelsen går på manglende mulighet til å stemme ved valg, kontroll over

ens kropp, vold i hjemmet, eiendomsrett og lik lønn for likt arbeid. Ulike feministiske perspektiver fokuserer på forskjellige utfordringer, og noen ser på de samme problemene med vidt forskjellig perspektiv.

Vi må skille mellom undertrykkelse og diskriminering og frivillig underkastelse eller masokisme. - Hylja B. Häninger

Mange (også mange feminister) har en forestilling om at kvinnelig underkastelse er synonymt med undertrykkelse. Mange tror at kvinner som utøver BDSM, særlig som underdanige, er anti-feministisk. De gamle blodfemistene var på 70- og 80 -tallet var bittert imot BDSM. De anklaget kvinnene som underkastet seg, og BDSM for bare å ha replikert "den veldig maskuline maktdynamikken som ble brukt for å videreføre kvinners undertrykkelse". Kvinner blir sosialisert til å få seksuell nytelse gjennom sin maktesløshet, uttalte Norma Ramos i1995. Men i 2021 bør vi ha større kunnskap om kvinnens seksualitet? For kvinner som er seksuelt underdanige og som samtykkende deltar i BDSM, har myndighet, kontroll og makt over eget liv og kropp. Feminisme og BDSM kan sameksistere

For enhver BDSM er den første regelen aktivt samtykke. Folk som hengir seg til det, må ha grenser, forhandlinger og et eksplisitt samtykke.

BDSM være feministisk. Hvis man ikke er frivillig med på det, da er det ikke BDSM med maktforsykvingslek, da er det vold. - Aud Jektvik

Den store forskjellen mellom overgrep og BDSM er tilstedeværelsen av samtykke. Og så lenge to voksne samtykker i det, er det ingen skade.


Tre gode årsaker til at BDSM er feministisk:


  1. Selvestemmelse. Kvinners evne til fritt å ta beslutninger.

  2. Makt. Å engasjere seg i BDSM gir muligheter “der samarbeidskraft skaper følelsen av ulikhet og hvor ulikheten erotiseres og romantiseres ”(Newmahr, 2006, s. 57). Denne samarbeidsmakten er bevisst og forsiktig. Mange BDSMere ser på makt som lik, men også noe som forskyves. Et vanlig uttrykk som oppgis av en underdanig er: "subs har makt, doms har kontroll"

  3. Samtykke. Utøvere bruker samtykke på forskjellige måter. Folk som delta i BDSM krever ofte forskjellige nivåer av samtykke, avhengig av hvem de leker med. For eksempel blir samtykke ofte diskutert oftere når a forholdet er nytt, i motsetning til mangeårig. Vil du lære mer om samtykke? Oppsøk podkasten vår og hør episoden 'Samtykke'.


Jeg er så lei av at kvinners seksualitet og kvinners seksuelle valg skal defineres!

Kvinners seksualitet er ennå et tabuemne - ikke ment å bli diskutert eller anerkjent. Den har vært undertrykt i tusenvis av år. Den har blitt dømt, skambelagt og kategorisert som unyttig med mindre den er til reproduktive formål. Og nå har seksualiteten vår fått politisk tyngde. Vi skal ikke underkaste oss på soverommet, for det er nesten synonymt med å underkaste seg i samfunnet som kvinne. Alle seksuelle handlinger blir sett på gjennom en moralsk linse, og dette stigmatiserer og forankrer ideen om at kvinner og sex ikke henger sammen.


Vi trenger å skifte perspektiv

Som medmennesker er det vår jobb å skape en dialog. Vi må overvinne den eksisterende dommen og ikke legitimere den. For de fleste kvinner er det givende å finne ut hva de liker og oppleve seksuell nytelse. Det er en handling for å ta kontroll over kroppen din; selv som underdanig (sub), er det kvinnen som gir kontrollen til partneren sin, ikke partneren som tar kontrollen, noe som betyr at den ultimate kontrollen ligger hos suben.


Kvinner som samtykkende underkaster seg, simulerer underkastelse. De gjentar ikke patriarkalske systemer hvor kvinner ligger på bunn.

Sexpositiv feminisme omfavner hele spekteret av mennesker

seksualitet og baserer seg på ideen om at seksuell frihet er en vesentlig del av

kvinners frihet. Underdanige er sterke og kraftige kvinner som i sitt ønske om å gi sin makt til en dominant partner, være sårbare og åpen for nye opplevelser og ta kontroll over og omfavne deres seksualitet. Validere deres seksualitet gjennom underkastelse! Noen kvinner bruker også sine underdanige roller for å overvinne kulturell skam eller skyld

for deres seksuelle selvsikkerhet. Og når feminisme og underkastelse er gjensidig støttende blir BDSM berikende, bemyndigende og gir rom for å føle på et dypere nivå. BDSM kan være mer enn feministisk, det kan være 'EMPOWERMENT"

Per definisjon betyr det engelske ordet "empowerment" "autoritet eller makt gitt til noen for "å gjøre noe" eller "å bli sterkere og mer selvsikker, spesielt for å kreve ens rettigheter". Kvinners seksuelle myndighet er altså autoriteten over egen kropp og rettigheter, spesielt retten til å være intim uansett hva vi liker. Feminisme og BDSM er empowering. Mange seksuelt underdanige kvinner ser på feminisme som frihet, at “valget om å underkaste seg er veldig feministisk fordi "jeg tar livsstilen min og

min seksualitet i mine egne hender" og det er bemyndigende å kunne uttrykke hele sin seksualitet, ikke bare deler av den.
 


Teksten er skrevet av uttrykksterapeut og conscious kink terapeut Hylja B. Häninger. På hylja.no/artikler eller gjennom facebooksiden Uttrykksterapi kan du finne flere lignende artikler skrevet av Häninger eller andre fagpersoner innenfor temaene uttrykksterapi, kreativ selvutfoldelse, seksualitet og åndelighet.
0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page